בבתי כלא בישראל נמצאים מאות אנשים חפים מפשע. על פי ההערכות של פרופ' בועז סנג'רו לפחות 5% מהאסירים המורשעים בעבירות חמורות הם חפים מפשע. על פי הנתונים של הלמ"ס למעלה מ-99% מהאשמות בעבירות חמורות מסתיימות בהרשעה – נתון שאינו מתקבל על הדעת במדינה חופשית ודמוקרטית.
המצב נוצר בעקבות מכלול סיבות במישור הראייתי והפרוצדורלי. משקל רב שניתן להודאת הנאשם שנתפסת כ"מלכת הראיות" על פי המסורת הקומוניסטית במיטבה, קלות הרשעה על סמך ראיית יחיד, פרקטיקה של הסדרי טיעון שמנתקת את מערכת המשפט מהצדק וגורמת עוול לאנשים רבים.
תופעת ההרשעה של חפים מפשע עלולה לגעת בכל אחד. כל אחד עלול למצוא את עצמו בזמן הלא מתאים במקום הלא נכון ואז יופעלו עליו לחצים בלתי נסבלים מצד המשטרה על מנת שיודה במה שלא עשה. יש לציין כי ככל שהמצב הסוציו-אקונומי של החשוד נמוך יותר וככל שהוא שייך לאחת מקבוצות האוכלוסייה הפגיעות, כך הסיכוי שהוא לא יזכה להגנה למול מאמצי המשטרה והפרקליטות להרשיעו הולך וגובר.
מפלגת משפט צדק דורשת לנקוט בצעדים הבאים:
- לאמץ את הצעתו של פרופ' בועז סנג'רו וד"ר מרדכי הלפרט בדבר הקמת גוף מרכזי לבטיחות במשפט הפלילי שיחקור הרשעות שווא ויקבל סמכויות נרחבות לפקח על התנהלותם של בתי משפט ולהעביר תיקים לחקירה נוספת או לדיון חוזר, במידת הצורך.
- לבטל את האפשרות להרשיע על סמך הודאה עצמית בנוסף ל"דבר מה"
- לצמצמם את הפרקטיקה של הסדרי טיעון למקרים חריגים
- לערוך בחינה מחודשת של תיקים בהם ההרשעה נסמכה על עדותו של פרופ' היס מאחר ומהימנות ממצאיו מוטלת בספק בעקבות תחקיר עיתונאי
יש לשים קץ לתופעה של הרשעות שווא.